Det här är en kombinerad readme- och hjälpfil till Excelbladet Lathund för arvodesberäkning för beräkning av översättningsarvode enligt ramavtalet mellan Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen som trädde i kraft 1 juli 2004 och som gäller till 1 juli 2007. |
Många översättare och redaktörer tycker att det är svårt att räkna ut arvode för översättning av litteratur. Jag skapade ursprungligen Excelbladet Lathund för arvodesberäkning v1.0 som en hjälp till mig och mina närmaste kollegor, men förhoppningsvis kan det även vara andra till hjälp. Excelbladet innehåller sex flikar, två för aktiebolag, två för enskild firma och två för A-skattsedel. På den ena fliken (Räkna ut arvode) kan du räkna ut hur stort arvodet bör bli baserat på hur många tecken boken innehåller. På den andra fliken (Kolla arvode) kan du räkna ut hur stort arvodet blir per 1 000 tecken baserat det totalarvode som erbjuds.
Excelbladet är enkelt att använda; det är bara att öppna det och fylla i siffrorna. |
|
Följande behövs för att använda Lathunden:
|
Zippfilen Lathund.zip innehåller följande filer:
Zippa upp filerna i valfri mapp på datorn.
|
Öppna Excelfilen |
Dubbelklicka på Excelfilen Lathund för arvodesberäkning v1.0.xls eller starta Excel och öppna filen genom att välja Öppna på Arkiv-menyn.
Beroende på vilken Excelversion du använder visas nu en dialogruta.
Läs informationen på första fliken i Excelbladet. Utförlig information om hur du fyller i de olika flikarna finns i Steg för steg-instruktioner längre ned i den här filen.
|
Om ingen dialogruta visas när du öppnar filen, eller om makrona för beräkning inte fungerar, gör du följande:
Tidigare versioner av Microsoft Excel
Senare versioner av Microsoft Excel |
Det enda som skiljer flikarna för Aktiebolag (AB) och Enskild firma (EF) är procentsatsen för sociala avgifter:
Aktiebolag 32,28 % |
Flikarna AB_räkna ut arvode och EF_räkna ut arvode |
På de här flikarna räknar du ut arvodet när du känner till antalet tecken och priset per 1 000 tecken. 1. Skriv in antalet tecken i den gula rutan Antal tecken. Om du har texten i Microsoft Word väljer du Räkna ord på Verktyg-menyn och använder summan för Tecken (med blanksteg). Annars kan du använda den grå rutan Manuell teckenberäkning längst ned på arket (se nedan). Antal ark enligt både den gamla och nya arkberäkningen beräknas och fylls i automatiskt. 2. Skriv in arvodet per 1 000 tecken i den gula rutan Kr per 1 000 tecken Semesterersättning, sociala avgifter samt moms beräknas och fylls i automatiskt.
|
Flikarna AB_kolla arvode och EF_kolla arvode |
På de här flikarna kontrollerar du arvodet per 1 000 tecken när du utgår från ett totalarvode. 1. Skriv in antalet tecken i den gula rutan Antal tecken. Om du har texten i Microsoft Word väljer du Räkna ord på Verktyg-menyn och använder summan för Tecken (med blanksteg). Annars kan du använda den grå rutan Manuell teckenberäkning längst ned på arket (se nedan). Antal ark enligt både den gamla och nya arkberäkningen beräknas och fylls i automatiskt. 2. Om du utgår från ett totalarvode som inkluderar semesterersättning och sociala avgifter skriver du summan i den gula rutan Skriv summan här i den vänstra tabellen. Om du utgår från ett totalarvode som inte inkluderar semesterersättning och sociala avgifter skriver du summan i den gula rutan Skriv summan här i den högra tabellen.
Semesterersättning, sociala avgifter samt moms beräknas och fylls i automatiskt. |
Fliken A-skatt_räkna ut arvode |
Den här fliken avser översättare som inte har F-skattsedel och inte betalar in skatt och sociala avgifter själv. På den här fliken räknas arvodet ut när antal tecken och priset per 1 000 tecken är känt. 1. Skriv in antalet tecken i den gula rutan Antal tecken. Om du har texten i Microsoft Word väljer du Räkna ord på Verktyg-menyn och använder summan för Tecken (med blanksteg). Annars kan du använda den grå rutan Manuell teckenberäkning längst ned på arket (se nedan). Antal ark enligt både den gamla och nya arkberäkningen beräknas och fylls i automatiskt. 2. Skriv in arvodet per 1 000 tecken i den gula rutan Kr per 1 000 tecken Semesterersättning och bruttolön beräknas och fylls i automatiskt. 3. Skriv skattesatsen i den gula rutan Skatt.
|
Fliken A-skatt_kolla arvode |
Den här fliken avser översättare som inte har F-skattsedel och inte betalar in skatt och sociala avgifter själv. På den här fliken kontrollerar du arvodet per 1 000 tecken när du utgår från ett totalarvode. 1. Skriv in antalet tecken i den gula rutan Antal tecken. Om du har texten i Microsoft Word väljer du Räkna ord på Verktyg-menyn och använder summan för Tecken (med blanksteg). Annars kan du använda den grå rutan Manuell teckenberäkning längst ned på arket (se nedan). Antal ark enligt både den gamla och nya arkberäkningen beräknas och fylls i automatiskt. 2. Skriv in totalarvodet i den gula rutan Skriv summan här.
Semesterersättning och bruttoarvode beräknas och fylls i automatiskt.
3. Skriv skattesatsen i den gula rutan Skatt.
|
Manuell teckenberäkning |
Om du inte har texten i elektroniskt format kan du göra en snabb överslagsberäkning med hjälp av den grå rutan Manuell teckenberäkning som finns längst ned på varje flik. Då får du fram en ungefärlig teckenberäkning.
1. Räkna antalet tecken inklusive blanksteg på en rad. Skriv siffran i den första rutan.
|
Mer information om översättaravtalet finns på:
Sveriges Författarförbund
Om du har frågor eller kommentarer om Lathunden kan du kontakta mig:
Cecilia Falks hemsida med information för översättare
Ansvarsfriskrivning.
Lathunden får användas fritt och distribueras vidare. Denna informationsfil ska dock alltid bifogas.
© 2006 Cecilia Falk, TransFalk AB |
|